Dečija stomatologija

Dečija stomatologija je naša specijalnost. Maksimalno se posvećujemo svakom pojedinačnom pacijentu, a naročito najmlađima. Ulažemo napore da se Vaše dete u našoj ordinaciji oseća prijatno i komforno. Deci pristupamo strpljivo i sa razumevanjem, a sve u cilju pružanja usluge koja je nežna i kvalitetna. U našoj ordinaciji popravljamo mlečne i stalne zube kod dece i to sa najkvalitetnijim materijalima.

Šta je ortodoncija?

Ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog položaja vilica. U periodu mešovite denticije kada su prisutni i mlečni i stalni zubi željeni efekat se postiže MOBILNIM aparatima, a u periodu stalne denticije FIKSNIM protezama.

Cilj terapije je postići pravilan zagrižaj koji će omogućiti pravilnu raspodelu sila prilikom žvakanja. Pravilan položaj zuba omogućava bolju oralnu higijenu, smanjuje mogućnost nastanka karijesa i parodontalnih bolesti.

U prvom dolasku kod stomatologa potrebno je uraditi ortopan digitalni snimak (OPT) svih zuba, zatim profilni telerendgen snimak i uzeti otiske u ordinaciji. Procedura je kratka, krajnje jednostavna i bezbolna. Na osnovu sva 3 parametra doktor specijalista radi analizu i za svega nekoliko dana se izrađuje odgovarajući aparat.

Fiksni ortodonski aparati

Postoji više vrsta fiksnih aparata.

Klasični aparat sa metalnim bravicama – sastoji se od prstenova koji se postavljaju na molare
i bravica koje se lepe na svaki pojedinačni zub i žičanih lukova koji prolaze kroz središnji žleb -slot na bravicama. Oni su povezani u klasičnom aparatu sa gumenim ligaturama u boji.

SAMOLEGIRAJUĆI aparat ima bravice koje žicu u slotu pridržavaju vratašca ili klip koji se otvara ili zatvara. Lakše je održavanje oralne higijene od gumenih ligatura i mogu menjiti ukupnu dužinu terapije.

Postoji podela fiksnih aparata i na ESTETSKE i METALNE bravice.

Specijalista ortodoncije će odlučiti koje je za Vas najbolje rešenje u zavisnosti od slučaja do slučaja, želje pacijenta i naravno cene.

Mobilni ortodonski aparati

Ovakvi aparati namenjeni su najmlađim pacijentima, koji još rastu i razvijaju se. Oni mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obe vilice (aktivator, bionator). Njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta.

Bitno je napomenuti da je kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata izuzetno važna saradnja i želja deteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspešna. Aparatić se nosi minimum 14h dnevno. U aparatu postoji šraf koji se okreće u dogovoru sa ortodontom na 7 i 10 dana. Mobilnim aparatićima se ne mogu pravilno i potpuno ispraviti jako rotirani ili nagnuti zubi, niti zubi koji su nikli na pogrešnom mestu. Za takve anomalije se koriste fiksni ortodontski aparati.

Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica, a nakon toga postavlja se fiksni aparat kojim korigujemo položaj zuba i završavamo terapiju. Ukoliko se problem ne reši u mlađem dobu, on s vremenom postaje teži.

Posetite našu ordinaciju sa Vašim detetom i uverite se u naš kvalitet. Vaše dete će zavoleti odlazak kod zubara.

Ukoliko odlučite da celu Vašu porodicu dovedete u našu ordinaciju, spremili smo za Vas veliki popust.

Zakažite besplatan pregled

+381 64 175 91 41
[email protected]
Dimitrija Tucovića 2, Novi Sad