Šta je parodontopatija?

Parodontopatija (paradentoza) je oboljenje parodoncijuma, potportnog aparata zuba. Ima nekoliko stadijuma od čega zavisi i težina oboljenja. Ako je u treminalnom stadijumu može dovesti i do gubitka zuba. U tom poodmaklom stadijumu oko zuba se gubi kost, zub ostaje bez potpore, klati se, migrira i potom ispada.

Koji su uzroci parodontopatije?

  • zubni kamenac i dentalni plak
  • nepravilna i neredovna oralna higijena
  • anomalije oblika i položaja zuba
  • loši protetski radovi
  • upotreba nekih lekova
  • hormonski poremećaji
  • pušenje
  • genetika

Dentalni plak je bezbojna, lepljiva masa koja se nakuplja na zubima uglavnom kao posledica ostataka od hrane.

U sastav dentalnog plaka ulaze bakterije, koje proizvode endotoksine (štetne materije) koji pokrecu imuni sistem na odbranu.Iz te medjusobne interakcije nastaje zapaljenje, dalje resorpcija (gubitak) kosti, pojava parodontalnih dzepova i kasnije potpuno razaranje parodontalnog tkiva i ispadanje zuba.

Zbog toga dentalni plak predstavlja izuzetnu opasnost po desni. Desni mogu postati crvene, otečene i mogu lako krvariti na dodir. Ukoliko se ova iritacija nastavi, desni se odvajaju od zuba i stvaraju se džepovi.

Zubni kamenac nastaje kada se dentalni plak meša sa mineralima iz pljuvačke. Kamenac negativno utiče na desni tako što stvara mesta na kojima se dodatno nakuplja plak koji je potom teže ukloniti. Pored toga, kamenac može vršiti i mehanički pritisak na gingivu što takođe utiče na nastanak parodontoze.

Šta od nas dobijate i šta možete da očekujete?

U lečenju parodontopatije neophodno je otkloniti sve uzroke koji su doveli do nastanka oboljenja. Neophodno je uraditi čišćenje zuba od mekih i tvrdih naslaga, kamenca i kokramenata iznad i ispod desni u džepovima.

Terapija laserom zamenila je klasičnu parodontološku operaciju i upotrebu oštrih instrumenata prilikom kiretaže. Terapija laserom izuzetno uspešno čisti koren zuba i meko tkivo čime može da se izbegne hirurška intervencija

U svrhu prevencije i lečenja Paradentoze naša ordinacija koristi stomatološki laser KaVo Key Laser 3. Ovaj laser se naročito istakao u skidanju konkremenata i nekrotičnog cementa na korenu zuba u paradontalnim džepovima.

Parodontopatija

Sa sistemom za detekciju količine konkremenata sa sigurnošću možemo ukloniti sav konkrament i nekrotični cement sa korena zuba. Kao takav KaVo Key Laser 3 predstavlja odličan laser u svrhu lečenja paradentoze.

Više informacija o savremenim laserima koji se koriste u našoj ordinaciji pročitajte ovde – „Laseri“.

Ukoliko sumnjate da bolujete od parodontopatije ili ukoliko su Vaše desni natečene i često krvare, pozivite nas i zakažite besplatan pregled.

Naši stomatolozi će Vam pomoći da odredite detaljan plan terapije koja će biti maksimalno prilagođena Vašim potrebama.

Zakažite besplatan pregled

+381 64 175 91 41
[email protected]
Dimitrija Tucovića 2, Novi Sad